Suudi Arabistan, Rusya ile anlaşamayınca tek başına petrol üretimini artırarak piyasada petrolü bollaştırma kararı aldı ve brent petrolün varil fiyatı 32 dolara kadar düştü. Buna karşılık petrol fiyatları çakıldı, Rusya’nın para birimi Ruble de hızla değer kaybetti.

Dünyada 80’den fazla ülkeye yayılan koronavirüs salgınının küresel petrol talebini düşürmesi Suudi Arabistan’ı zor duruma sokmuş, Suudi yetkililer Ruslara petrol üretimini azaltalım önerisini sunarken, Rusya bunu kabul etmemişti.

Düşen petrol fiyatlarına karşı petrol üretiminin azaltılması planını devreye sokmak isteyen Suudi Arabistan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin (OPEC+) zirvesinde Rusya ile yürütülen müzakerelerde istediği sonuca ulaşamadı. Suudi yetkililer Ruslara petrol üretimini azaltalım önerisini sunarken, Rusya bunu kabul etmedi. Ruslar, üretimi düşürmeyeceklerini, petrol fiyatlarına düşmesine hazır olduklarını söyledi.

Bu gelişmelerin ardından hafta sonu Suudi Arabistan; petrol üretimini günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracağını açıkladı. Petrol fiyatları çakıldı, Rusya’nın para birimi Ruble de hızla değer kaybetti. Bu sabah itibariyle 1 dolar 73 Rubleden işlem görmeye başladı.

 

 

 




BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here