Merkez Bankası, Yeni Türk Lirası banknotları değiştirmek için son günün 31 Aralık olduğunu duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında yapılan açıklamada, hala elinde Yeni Türk Lirası banknotları bulunduran vatandaşların, bu banknotları 31 Aralık 2019’a kadar Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerine getirerek üzerlerinde yazan değerlerle değiştirebileceği belirtildi.

Açıklamada, 2005’te Merkez Bankası’nın bir para reformu gerçekleştirdiği, para reformunun ilk aşamasında 1 Ocak 2005’te paradan 6 sıfır kaldırıldığı, Yeni Türk Lirası banknotlar ve yeni kuruşların kullanılmaya başlandığı hatırlatıldı.

Para reformunun ikinci ve son adımında ise banknottan ‘Yeni’ kelimesinin kaldırılarak ‘Türk Lirası’na, paranın asli ve geleneksel adına dönüş yapıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi;

“Yeniden ‘Türk lirası’ ve ‘kuruş’ adını alan banknot ve madeni paralarımız, 1 Ocak 2009’da yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleri ile hayatımıza girdi. Para reformunun ilk aşamasında tanıtılan ve 1 Ocak 2010’da dolaşımdan kaldırılan Yeni Türk Lirası banknotlar için 10 yıllık zaman aşım süresi 31 Aralık 2019’da doluyor. 2019 yılı aralık ayı itibarıyla piyasada dönüştürülmeyi bekleyen yaklaşık 21 milyon adet 174 milyon Türk lirası tutarında YTL banknot bulunuyor. 31 Aralık 2019’dan sonra YTL banknotlar geçersiz hale gelecek.”

 

 

 




BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here