Tarım ve Orman Bakanlığı, laboratuvar incelemesi sonucu taklit ve tağşiş yapıldığı saptanan 74 firmaya ait 99 ürünü ifşa etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı denetimler sonucu halk sağlığını tehlikeye sokan gıda sektöründeki firmaların ifşasını yaptı. Toplam 79 firmadan 99 ürünün ifşa edildiği duyuru kamuoyuna yapıldı. Söz konusu firmalarla ilgili uygulanacak cezai yaptırımlara ise yer verilmedi.

Tarım Bakanı Pakdemirli, bugün yaptığı basın açıklamasında firmaların ifşa edileceğini duyurmuş ve 6 gün sürecek ‘gıda denetim seferberliğinin’ pazartesi günü başlayacağını ifade etmişti. Bakanlık sitesinde yer alan açıklamanın bilgi notu kısmında ise, yapılan kontroller sonucu ele geçirilen verilerin 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 31’inci maddesinin 6’ncı fıkrasına göre kamuoyunun bilgisine sunulabileceği hatırlatıldı.

Bakanlığın Açıkladığı Firmalar, Bulunduğu Yerler ve Uygunsuzluk Sebepleri Şöyle:

Alkollü içkilerOrdu’da bulunan Güven Bar Restaurant’ın votkasında alkol derecesi nedeniyle halk sağlığına tehdit tespit edildi.

Alkolsüz İçkiler

İstanbul Avcılar’daki Dorum Gıda İmalat ve Paketleme’de Diblong Shot markalı Tutti Frutti Aromalı Gazsız İçecekte sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

Adıyaman’da bulunan Özmertler Movilya Ambalaj Temizlik Gıda Tekstil İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketinde Zozex marka Juice of Hapiness içeceğinde sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

İstanbul Avcılar’da bulunan MKD Fonksiyonel Gıda Medikal ve Kozmetik İç ve Dış Ticaret Limited Şirketinde Nitro Max Gold marka Ginseng Drink içeceğinde Sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Global Enerji İçeceklerinde 48 Hours Gold markalı Ginsengli Nar Aromalı içeceğinde sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

İstanbul Büyükçekmece’de bulunan Pars Fonksiyonel Enerji İçecekleri Gıda Kozmetik Sanayi ve Limited Şirketinde 48 Hours Gold markalı Ginseng Drink ve Ginseng Nar Aromalı sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

Arıcılık Ürünleri;

Ankara Çankaya’da bulunan Hünkar Bal şirketinde Billur Bal markalı süzme çiçek balında diastaz sayısı, fruktoz ve glikoz oranı; Balkaymak markalı süzme çiçek ballarında prolin miktarı, diastaz sayısı, C4 şeker oranı, protein ve hambal delta C13 değerleri arasındaki fark ve glukoz/fruktoz oranında; Balvital markalı süzme çiçek balında ise C4 şeker oranı, protein ve hambal delta C13 değerleri arasındaki farkta taklit tağşiş yapılarak halk sağlığının tehdit edildiği tespit edildi.

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Çeşme Süt ve Tarım Ürünleri Sanayi Ticaret Pazarlama Limited Şirketinde Çeşme markalı süzme çiçek balında prolin miktarı, diastaz sayısı, C4 şeker oranı, protein ve hambal delta C13 değerleri arasındaki fark, sakkaraz/sükroz oranı ve froktoz/glukoz oranlarında taklit veya tağşiş yapılarak halk sağlığının tehdit edildiği tespit edildi.

Baharat

İstanbul Bayrampaşa’da bulunan Okan Gıda Üretim Pazarlamada Cankat markalı kırmızı tatlı toz biberde boya ve gıda boyası tespit edildi.

Bitki, Çay ve Kahve Ürünleri

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan Agen Çay Pazarlama şirketinin Agen marka siyah çayında boya ve gıda boyası tespit edildi.

Adana’nın Sarıçam ilçesinde bulunan Gap Çay Gıda Sanayi İthalat İhracat Pazarlama Ticaret Limited Şirketinde Eyfel Opa markalı siyah çayının şeker veya toplam şeker kriteri yönünden Türk Gıda Kanununa uygunsuzluk tespit edildi.

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan Başar Çay Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketinin Şule Çay Gold Siyah İnci Rize Çayı markalı siyah çayında boya ve gıda boyası tespit edildi.

İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde Ali Yelyetmez Global Enerji İçecekleri şirketinin Nitro Max Gold markalı kahvesinde sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

Trabzon’un Arsin ilçesinde Değirmencioğlu Çay Paketleme Gıda Pazarlama şirketinin Gökçay markalı siyah çayında boya ve gıda boyası tespit edildi.

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan Başar Çay Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin Çaysan Rize Çayı (Filiz Gold Siyah Çay) markalı siyah çayında boya ve gıda boyası tespit edildi.

Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde bulunan Uğur SERTKAYA Albatros marketinin ViaMAX Power markalı kahvesinde sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

Bitkisel Yağ ve Margarin

İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan Soliya Gıda İnşaat Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin Egenin İncisi markalı natürel sızma zeytinyağında UV’de özgül soğuma, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, trans yağ asitleri, mumsu maddeler, ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan Ege Temmuz Gıda Turizm İnşaat Tah. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin V.D. Ege Köy markalı riviera zeytinyağında UV’de özgül soğuma, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, mumsu maddeler, ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan Ege Temmuz Gıda Turizm İnşaat Tah. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin V.D. Ege Köy markalı natürel sızma zeytinyağında UV’de özgül soğuma, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, mumsu maddeler, ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan Ege Temmuz Gıda Turizm İnşaat Tah. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin Körfezbirlik markalı riviera zeytinyağında UV’de özgül soğuma, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, mumsu maddeler, ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan Ege Temmuz Gıda Turizm İnşaat Tah. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin Körfezbirlik markalı riviera zeytinyağında UV’de özgül soğuma, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, mumsu maddeler, ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan Ege Temmuz Gıda Turizm İnşaat Tah. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin V.D. Ege Köy markalı natürel sızma zeytinyağında UV’de özgül soğurma, sterol kompozisyonu, yağ asitleri kompozisyonu, mumsu madde miktarı,  ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde Seyyar Manav firmasının markası belirtilmeyen zeytin yağında UV’de özgül soğuma, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, peroksit değeri, ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bulunan Kardelen Tarım Ürünleri Gıda Maddeleri Tem. Malzeme ve Konf. Koz. İtr. Top. Paz. İth. ve İhr. Tic. Ltd. Şirketinin Karden markalı natürel sızma zeytinyağında UV’de özgül soğurma,  yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, trans yağ asitleri,

Yağ asidi etil esterleri (daha düşük kaliteli zeytinyağı karıştırılması ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Manisa’nın Selendi ilçesinde bulunan Alba Ticaret şirketinin H. Başer Ege Pınarı riviera zeytinyağında UV’de özgül soğurma, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Ayka Miraç markalı natürel sızma zeytinyağında yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, trans yağ asitleri, ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan E.A.T. Tarım Ürünleri Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketinin Menderes markalı riviera zeytinyağında UV’de özgül soğuma, sterol kompozisyonu, yağ asitleri kompozisyonu, trans yağ asitleri, ECN-42 farkı ve tohum yağları tespit edildi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bulunan Savola Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Sırma markalı natürel sızma zeytinyağında yağ asidi etil esterleri (daha düşük kaliteli zeytinyağ karıştırılması) durumu tespit edildi.

Çanakkale’de bulunan Yağmur Gıda firmasının Yeni Ege markalı natürel sızma zeytinyağında sterol kompozisyonu, yağ asitleri kompozisyonu, trans yağ asitleri, mumsu madde miktarında uygunsuzluk, ECN-42 farkı ve tohum yağı tespit edildi.

Çikolata ve Kakao Ürünleri

Üreticisi İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan Övül Çikolata Şekerleme Turizm Gıda İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi olan ve dağıtıcısı İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunan Buzzer İçecek Pazarlama Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olan Black Gergedan Epmedium Çikolata markalı çikolatada sildenafil ve tadalafil ilaç etken maddeleri tespit edildi

İstanbul Bahçelievler’de bulunan Mehmet Yasin KURUÇİMEN’in 7&24 Love Energy Chocolate For Man, Mayon Energy Chocolate +18 For Man ve By Hercules Plus Energy Chocolate For Victory Woman markalı çikolatalarında sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

Üreticisi İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan Övül Çikolata Şekerleme Turizm Gıda İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi olan ve dağıtıcısı İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunan Buzzer İçecek Pazarlama Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olan Ginseng Buzzer +18 Chocolate markalı çikolatada sildenafil ve homosildenafil ilaç etken maddeleri tespit edildi.

İstanbul Çatalca’da bulunan Sofram Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketinin Festal Bitki Karışımlı Çikolata markalı çikolatasında sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

Enerji İçecekleri;

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan Göçmez Gıda firmasının High Power markalı enerji içeceğinde sildenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

Et ve Et ürünleri;

İstanbul Kağıthane’de bulunan Tama Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin pişmiş et dönerinde sakatat tespit edildi.

Kayseri Kocasinan’da bulunan Medine Et ve Gıda Ticaret Sanayi Limited Şirketinin çiğ dana köftesinde sakatat tespit edildi.

Amasya’da bulunan Kardeşler Lokantası’nın kıymalı pide harcında (kırmızı et) kanatlı et ve sakatat tespit edildi.

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Altınyayla Kasabı’nın sucuk içi ürününde sakatat tespit edildi.

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Dostlar Kasabı’nın sucuk içinde kanatlı et ve sakatat tespit edildi.

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Dörtyol Şarküteri’nin sucuk içinde sakatat tespit edildi.

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Sönmez Kasabı’nın sucuk içinde sakatat tespit edildi.

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Çizmeli Et ve Et Ürünleri şirketinin sucuk içinde sakatat tespit edildi.

Amasya’da bulunan Eylül Pide ve Lahmacun Salonu’nun kıymalı pide harcında kanatlı et ve sakatat tespit edildi.

Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan Tadım Kafeterya’da ızgara köftede kanatlı eti tespit edildi.

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Ceylanlar Et Gıda’nın dana kıymasında kanatlı eti tespit edildi.

Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Asil Et Gıda şirketinin Develizade markalı ısıl işlem görmüş dana sucuğunda kanatlı eti ve baş eti (sakatat) tespit edildi.

Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunan Akşehir Bahadır Gıda Tarım ve Hayvancılık şirketinin izmir köftesinde kanatlı eti ve deri dokusu tespit edildi.

Çorum’un Sungurlu ilçesinde bulunan Çorum Et-Sedat TÜR şirketinin Çorum Et markalı ısıl işlem görmüş dana sucuğunda baş eti tespit edildi.

Çorum’da bulunan Meşhur Köfteci Deli Mehmet’in Yeri’nde bulunan dana köftede kanatlı eti tespit edildi.

Çorum’un Sungurlu ilçesinde bulunan Salih Sucukları’nın Salih Sucukları markalı ısıl işlem görmüş dana sucuğunda baş eti tespit edildi.

Çorum’un Sungurlu ilçesinde bulunan Sun-Et Hayvancılık Gıda’nın Sun-Et Sucukları markalı ısıl işlem görmüş sucuğunda baş eti tespit edildi.

Çorum’un Sungurlu ilçesinde bulunan Veha Et Ürünleri şirketinin Köytaş Sucukları markalı dana sucuğunda baş ve sakatat eti tespit edildi.

Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Dora Et-Sadun DORA şirketinin Dora Et markalı ısıl işlem görmüş dana sucuğunda baş eti tespit edildi.

Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Dora Et-Sadun DORA şirketinin Develizade markalı kasap sucuğunda baş eti tespit edildi.

Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Dora Et-Sadun DORA şirketinin Dora Et markalı ısıl işlem görmüş dana sucuğunda tek tırnaklı eti tespit edildi.

Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Emir Et ve Et Ürünleri Ticareti şirketinin Küçük Tekir markalı ısıl işlem görmüş dana sucuğunda kanatlı eti, baş eti ve deri dokusu tespit edildi.

Adana’nın Çukurova ilçesinde bulunan Hacı Usta Kebap ve Lahmacun Salonu’nun lahmacun harcında tek tırnaklı eti tespit edildi.

İstanbul Ümraniye’de bulunan Servet Et firmasının kasap köftesinde kanatlı eti tespit edildi.

Süt ve Süt Ürünleri;

Adana’nın Sarıçam ilçesindeki Uludağlar Gıda şirketinin Uludağlar markalı yarım yağlı yoğurdunda natamisin tespit edildi.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Akdünya Süt ve Süt Ürünleri şirketinin Ak Dünya Sade Yağları markalı sade yağında bitkisel yağ tespit edildi.

Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Dorak Gıda şirketinin Kayatepe markalı yarım yağlı eritme peynirinde bitkisel yağ tespit edildi.

Van’ın Edremit ilçesindeki Sütçü Murat Gıda şirketinin Sütçü Tereyağı markalı tereyağında bitkisel yağ tespit edildi.

Antalya’nın Kepez ilçesindeki Sütsa Hakkı Yallıoğlu şirketinin Sütsa Hakkı Yallıoğlu markalı süzme yoğurdunda süt yağı ve harici yağ tespit edildi.

İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Baltalı Gıda şirketinin Baltalı markalı olgunlaştırılmış tam yağlı keçi kaşar peynirinde inek sütü tespit edildi.

Tokat’taki Boyraz Yöresel Ürünler firmasının tereyağında bitkisel yağ tespit edildi.

Sakarya’nın Arifiye ilçesindeki Adapey Süt Ürünleri firmasının Adapey Süt Ürünleri markalı tereyağında süt yağı ve harici yağ tespit edildi.

Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Vip Ortadığu Gıda firmasının Vip Ortadoğu markalı tereyağında bitkisel yağ tespit edildi.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki Atraflar Tarım şirketinin Çaycuma Veterinerlik markalı manda yoğurdunda inek sütü tespit edildi.

Balat Yöresel Ürünler firmasının Gold Balat 67 markalı manda yoğurdunda inek sütü tespit edildi.

Zonguldak’taki Kırmızılar şirketinin Perihan Abla markalı manda yoğurdunda inek sütü tespit edildi.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesindeki KDZ Ereğli Osmanlı Süt Ürünleri şirketinin Çapcı markalı tam yağlı kaşar peynirinde bitkisel yağ ve nişasta tespit edildi.

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Şifa Süt Ürünleri şirketinin Şifa Süt Yarım Yağlı Süzme Yoğurt markalı süzme yoğurdunda süt yağı ve harici yağ tespit edildi.

İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Baltalı Gıda şirketinin Baltalı markalı olgunlaştırılmış tam yağlı keçi kaşar peynirinde inek sütü tespit edildi.

İzmir’in Selçuk ilçesindeki Çeşme Süt ve Tarım Ürünleri şirketinin Çeşme markalı tereyağında bitkisel yağ tespit edildi.

Antalya’nın Kepez ilçesindeki Sütsa Hakkı Yallıoğlu şirketinin Sütsa Yallıoğlu markalı süzme yoğurdunda süt yağı ve harici yağ tespit edildi.

Takviye Edici Gıdalar vb. Ürünler;

İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki Aktif Farma Kimya şirketinin Emodex markalı kapsül mineral, vitamin, bitki ekstresi, aminoasit, koenzim Q10 karışımı içerek takviye edici gıdalarında slidenafil ilaç etken maddesi tespit edildi.

Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Naturals Bitkisel Ürünler şirketinin Naturals markalı bitkisel karışımlı epimedyumlu macununda sildenafil tespit edildi.

Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki Sidra Gıda şirketinin Mysem Life markalı epimedyumlu bitkisel karışımlı macununda parasetamol ve sildenafil tespit edildi.

Afyon’daki Lokman Aktar Şifalı Bitkiler şirketinin Tatanga markalı epimedyumlu bitkisel karışımlı macununda sildenafil tespit edildi.

Mersin’in Akdeniz ilçesindeki Şahımerden Bitkisel Ürünler İmalatı şirketinin Şahımerdan markalı mesir macunu ve ballı zencefil karışımlı bitkisel macununda ve Naturals markalı bitkisel karışımlı epimedyumlu macununda sildenafil tespit edildi.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesindeki Şehzade Çerez firmasının Maccun Plus markalı ballı bitkisel macununda tadalafil tespit edildi.

Ankara’nın Etimesgut ilçesindeki Ötüken Ticaret şirketinin Kamagra markalı kapsülünde sildenafil tespit edildi.

Mardin’in Artuklu ilçesindeki Waden Sağlık’ta bulunan Themra markalı epimedyumlu bitkisel karışımlı macunda sildenafil tespit edildi.

Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki Sidra Gıda şirketinin Sidra Maximum Power markalı bitkisel karışımlı ginsengli macununda sildenafil tespit edildi.

Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki Bahar Bitkisel firmasının Eniola markalı ginsengli bitkisel karışımlı macununda sildenafil tespit edildi.

 

 

 

 




BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here