Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in görüşmesinin ardından İdlib için alınan ateşkes kararıyla ilgili Moskova’dan ilk açıklama geldi. RIA’nın askeri kaynaklara dayandırdığı habere göre, ateşkesin gözlemlendiği ve bölgede durumun sakin olduğu belirtildi.

İdlib’de Esad rejiminin saldırılarında Türk askerlerinin şehit olması sonucu gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri dün Moskova’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bir araya getirdi. Bölgedeki gerginliği dindirmek için yaklaşık 6 saat süren zirveden ‘ateşkes’ kararı çıkmıştı. Gece yarısı itibarıyla yürürlüğe giren ateşkesin ardından Rusya cephesinden ilk açıklama geldi.

Reuters’ın RIA’dan aktardığı habere göre Rus askeri kaynakları ateşkesin yakından gözlemlendiğini ve bölgede durumun sakin olduğunu duyurdu.

İşte Mutabakattaki Maddeler:

1 – İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.

2 – M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

3 – Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 km batısı) Ain-Al-Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

 

 

 

 

 

 




BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here