Enflasyonda gerileme bekleyen Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin üstünde bir oranda düşürdü. Bunun, TL üzerinde değer kaybı yönünde baskı oluşturması bekleniyor. Dolar, 7 lira kapısında.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9,75’ten yüzde 8,75’e indirilmesine karar verdi.

Piyasalarda Merkez Bankası’nın 25-50 baz puan aralığında indirime gitmesi bekleniyordu. Bugün açıklanan indirimle birlikte Merkez Bankası’nın yılbaşından bu yana faizlerde yapmış olduğu indirim oranı 325 puana ulaştı. Böylece Temmuz 2019’da yüzde 24’ten başlayan faiz indirimlerinin sayısı 8’e yükseldi. PPK, koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflamanın derinleştiğini, bunun dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Türkiye’deki iktisadi faaliyetlerin mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başladığını vurguladı.

Salgının Türkiye’ye etkilerini sınırlandırmak için “Finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir” diyen PPK, TL’de gözlenen değer kaybına karşın, petrol ve emtia fiyatlarındaki keskin düşüş ile toplam talep koşullarının enflasyon görünümünü olumlu etkilediğini vurguladı.

 

 

 

 




BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here