Bekçilere silah kullanma, araç durdurma, kimlik sorma gibi geniş yetkiler tanıyan düzenlemeyi görüşecek Meclis’in diğer gündemi ise İkinci Yargı Paketi olacak.

Salgın nedeniyle çalışmalarına ‘ara’ veren ve geçtiğimiz salı günü yeniden mesaiye başlayan TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta yine çarşı ve mahalle bekçileri düzenlemesine ilişkin kanun teklifi yer alacak. Teklifin Meclis’teki görüşmeleri, 8. madde üzerinden devam edecek. Düzenlemeye göre, çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgelerinde ve çalışma saatleri içinde kişileri, araçları durdurabilecek, kimlik sorabilecek.

Düzenleme kabul edilmesi halinde bekçilere, ‘halkın sükun ve istirahatini bozanları, başkalarını rahatsız edenleri’ engelleme, sokak, geçit ve meydanları tıkayarak trafiğe engel olan taşıtları ve diğer engellerin kaldırılmasını sağlama yetkileri de verilecek.  Bekçiler, ayrıca ‘zor ve silah kullanma’ yetkisine sahip bulunacak, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olacak.

Jandarma teşkilatında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçileri, jandarma hizmetleri sınıfına dahil edilecek. Haftalık çalışma süreleri ise 40 saat olacak. Emniyet ve asayişin gerektirdiği durumlarda haftada bir gün istirahat verilmek kaydıyla bu süre artırılabilecek. Bekçilere en az 3 ay süreli temel ve hazırlayıcı eğitimler verilecek. Genel Kurulda, Sayıştay için üye seçimi yapılacak. Meclis’te Sayıştay üyeliği için 5 kişi seçilecek. Seçimler gizli oylamayla yapılacak.

 

 

 




BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here