Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk’in hayat arkadaşı ve Denizlerin ‘Şekibe Ablası’ Şekibe Çelenk 99 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1968 gençlik hareketi önderleri ve THKO kurucuları Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam sürecine tanıklık eden ve en zorlu anlarında hep yanlarında yer alan Şekibe Çelenk hayatını kaybetti.

‘Denizlerin Şekibe ablası’ olarak bilinen Şekibe Çelenk’in cenazesi bugün ikindi namazını müteakip, Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu Kapı’da bulunan ve 60 yılını birlikte geçirdiği Halit Çelenk’in mezarına defnedilecek. Halit Çelenk de tarihe ‘Denizlerin avukatı’ olarak kaydedilmişti.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde katıldığı bir söyleşide, inançların koşullandırdığı halkın, bir kadının mesleki bilgi ve birikiminin bir erkekle eşitliğini henüz kabullenecek düzeyde olmaması nedeniyle avukatlık mesleğini de bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Çelenk, buna rağmen 1963 yerel seçimlerinde TİP’e ayrılan radyo konuşmalarından birisini yapan tek kadın konuşmacı olacaktı.

 

 

 




BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here